Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.)

Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.)

Η κάρτα καυσαερίων είναι ένα από τα υποχρεωτικά έγγραφα που πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο μας σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Τι είναι η κάρτα ελέγχου καυσαερίων;

Με στόχο τον εύκολο και γρήγορο τρόπο ελέγχου των εκπομπών ρύπων από κινητήρες εσωτερικής καύσης και απώτερο σκοπό τη μείωση των κακοσυντηρημένων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, η Κάρτα Καυσαερίων (K.E.K.) απεικονίζει τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και των υδρογονανράκων (HC) που απελευθερώνει ένας θερμικός κινητήρας κατά τη λειτουργία του. Η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται έπειτα από καυσανάλυση σε διάφορα στάδια λειτουργίας του κινητήρα.

Ποια οχήματα υποχρεούνται να έχουν κάρτα καυσαερίων;

Όλα τα οχήματα ανεξαρτήτως τεχνολογίας που κυκλοφορούν σε δημόσιο δρόμο.
Η έκδοση Κ.Ε.Κ. είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως καυσίμου (βενζίνη, diesel, υγραέριο).
Τα δίκυκλα δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης κάρτας καυσαερίων.

Πότε πρέπει να εκδίδεται η κάρτα ελέγχου καυσαερίων;

Τα επιβατικά οχήματα και τα ελαφρά φορτηγά που συμπληρώνουν ένα (1) έτος κυκλοφορίας οφείλουν να εκδώσουν την κάρτα ελέγχου καυσαερίων, καθώς και να την ανανεώνουν σε ετήσια βάση.

Τα βαρέα φορτηγά μεικτού βάρους άνω των 3.5 τόνων, τα λεωφορεία και τα ΤΑΞΙ, οφείλουν να πραγματοποιούν τον αντίστοιχο έλεγχο κάθε έξι (6) μήνες.

Πως πραγματοποιείται ο έλεγχος;

Ο έλεγχος για την έκδοση της κάρτας καυσαερίων για τα βενζινοκίνητα – υγραεριοκίνητα οχήματα πραγματοποιείται με τη χρήση του αναλυτή καυσαερίων, ενώ στα πετρελαιοκίνητα οχήματα χρησιμοποιείται το αιθαλόμετρο.

Πέραν του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και τους υδρογονάνθρακες (HC), ο αναλυτής καυσαερίων μετρά και το λόγο λ που δεν αποτελεί ρυπαντή. Αποτελεί όμως μια αρκετά σημαντική ένδειξη για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα και του καταλύτη του οχήματος.

Το αιθαλόμετρο από την άλλη μετρά την ποσότητα αιθάλης που περιέχεται στα καυσαέρια που εκπέμπει ένας πετρελαιοκινητήρας.

Υπάρχει πρόστιμο αν δε διαθέτω κάρτα καυσαερίων;

Αν σε περίπτωση ελέγχου από την τροχαία διαπιστωθεί έλλειψη της κάρτας καυσαερίων, θα σας επιβληθεί πρόστιμο που κυμαίνεται από τα 35 έως τα 200 ευρώ, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Περισσότερα
This is an img371
Μετάβαση στο περιεχόμενο