Υαλοκαθαριστήρες

Υαλοκαθαριστήρες

Με τον όρο υαλοκαθαριστήρες περιγράφουμε το μηχανικό εξάρτημα του αυτοκινήτου που έχει ως λόγο ύπαρξης την απομάκρυνση των νερών της βροχής και των ακαθαρσιών που υπάρχουν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών τους θεωρεί ως ένα ασήμαντο κομμάτι του εξοπλισμού ενός αυτοκινήτου, αλλά η αποτελεσματική τους λειτουργία είναι εξόχως σημαντική για την ασφάλεια όλων στο δρόμο.

Φθορές και διαδικασία αντικατάστασης


Όπως χρειάζονται αλλαγή τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου, έτσι θα πρέπει να πραγματοποιείτε αλλαγή στους υαλοκαθαριστήρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μιας και φθείρονται με το χρόνο ανεξαρτήτως της χρήσης τους.

Οι σημαντικότεροι λόγοι φθοράς στους υαλοκαθαριστήρες είναι το κρύο, η βροχή, η ζέστη και ο χρόνος.

Η κύρια ένδειξη που «φωνάζει» για την αλλαγή υαλοκαθαριστήρων είναι ο μη αποτελεσματικός καθαρισμός της επιφάνειας του παρμπρίζ από το νερό. Και μία μόνο γραμμή νερού να μένει κατά τη λειτουργία τους, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην αντικατάστασή τους, αφού ο κίνδυνος (κυρίως τις βραδινές ώρες όπου οι αντανακλάσεις είναι περισσότερες) κάνει τις συνθήκες οδήγησης ακόμη πιο δύσκολες.

Το κόστος αλλαγής τους δεν είναι απαγορευτικό και δε θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό σας, ενώ υπάρχουν και αρκετές οικονομικές λύσεις στην αγορά για να επιλέξετε.

Συνηθέστερες βλάβες που παρουσιάζουν οι υαλοκαθαριστήρες


Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες βλάβες που έχουν αντιμετωπίσει οι οδηγοί στους υαλοκαθαριστήρες είναι οι εξής:

Δεν δουλεύει το μοτέρ ή/και οι υαλοκαθαριστήρες: Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα των υαλοκαθαριστήρων δεν ενεργοποιείται λόγω βλάβης στον πολυλειτουργικό διακόπτη, κάποιο κομμένο καλώδιο ή κάποια καμένη ασφάλεια.

Το μοτέρ ακούγεται ότι λειτουργεί αλλά δεν δουλεύουν οι υαλοκαθαριστήρες: Η συγκεκριμένη βλάβη οφείλεται στη φθορά των «δοντιών» του άξονα κίνησης του μοτέρ, σε τυχόν χαλάρωση του παξιμαδιού σύσφιξης των υαλοκαθαριστήρων στο σύστημα κίνησης ή στη φθορά των στοιχείων στερέωσης στη βάση τους.

Οι υαλοκαθαριστήρες δεν ανταποκρίνονται σε καμία από τις επιλογές ταχύτητας: Πιθανώς να έχει καεί το πηνίο ή οι επαφές του ρελέ.

Το σύστημα υαλοκαθαριστήρων ενεργοποιείται από μόνο του: Ενδέχεται να υπάρχει βραχυκύκλωμα στις επαφές του ρελέ του διακόπτη ή στον τελικό διακόπτη του μοτέρ.

Οι υαλοκαθαριστήρες κινούνται πολύ αργά: Η βλάβη μάλλον οφείλεται στη διάβρωση των στοιχείων του ενεργοποιητή ή κάποιων εξαρτημάτων του μοτέρ.

Κριτήρια επιλογής για σωστούς υαλοκαθαριστήρες

 

Η σωστή επιλογή των υαλοκαθαριστήρων γίνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

 • Μέγεθος
 • Υλικό Κατασκευής
 • Κόστος

Όποια και αν είναι η επιλογή σας βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε πιστά τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο κατασκευαστής του οχήματος.

Διαδικασία εγκατάστασης νέων υαλοκαθαριστήρων

 

Κατά την εγκατάσταση των νέων υαλοκαθαριστήρων θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στις διαστάσεις, να συμφωνούν με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει ορίσει ο κατασκευαστής του οχήματος, για να μη βρίσκουν μεταξύ τους ή να ακουμπούν στο πλαίσιο του παρμπρίζ.

Καλό θα είναι να αλλάζετε τους υαλοκαθαριστήρες σας σε ετήσια βάση και μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου.

Η διαδικασία αντικατάστασης ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο του οχήματός σας, καθώς και με τον τρόπο που συνδέονται τα επιμέρους τμήματα.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες από την επιφάνια του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας.
 2. Γυρίστε τους προς τα πίσω, για να μπορέσετε να δείτε το μάνταλο ή τον σφικτήρα των υαλοκαθαριστήρων.
 3. Ξεκουμπώστε το σημείο στερέωσης και αφαιρέστε το τμήμα που έχει χαλάσει.
 4. Τοποθετήστε τους καινούργιους υαλοκαθαριστήρες

Πρέπει να δώσετε σημαντική προσοχή στο να μη σας φύγει από τα χέρια το μπράτσο του υαλοκαθαριστήρα κατά την αλλαγή. Είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει ζημιά στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας.

Πως να αποφύγετε τη γρήγορα φθορά των υαλοκαθαριστήρων σας

Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα σε αυτόν τον οδηγό πως θα πρέπει να είστε πολύ τυπικοί με την αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων του οχήματός σας και να τους αντικαθιστάτε με την πρώτη ευκαιρία.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής τους:

 • Θα πρέπει να υπάρχει αρκετή ποσότητα υγρού στο δοχείο νερού του συστήματος πλύσης του παρμπρίζ. Οι ξηραμένοι ρύποι είναι αυτοί που καταστρέφουν πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων.
 • Πλένετε συχνά τα μάκτρα με νερό ή καθαριστικό αυτοκινήτου, αποφεύγοντας πάντα τα γυαλιστικά και το κερί.
 • Σε περίπτωση πάγου ή χιονιού, αφαιρέστε τα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου προτού θέσετε σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες. Ακόμη, βεβαιωθείτε πως τα μάκτρα δεν έχουν παγώσει και κατά συνέπεια, κολλήσει πάνω στο παρμπρίζ.
 • Τα μάκτρα δεν πρέπει να βγαίνουν έξω από την επιφάνεια του παρμπρίζ. Ρυθμίστε τα μπράτσα των υαλοκαθαριστήρων αναλόγως.
 • Χρησιμοποιείστε υγρό υψηλής ποιότητας κατάλληλο για το σύστημα πλύσης του παρμπρίζ.
 • Μην ξεχνάτε τους υαλοκαθαριστήρες σε κατακόρυφη θέση για πολύ καιρό. Είναι πολύ πιθανό να προκληθούν βλάβες στο ελατήριο αλλά και στο μπράτσο τους.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τους υαλοκαθαριστήρες

Σύμφωνα με το άρθρο 81 του ΚΟΚ, όχημα το οποίο διαθέτει παρμπρίζ και ο οδηγός του βλέπει μπροστά του μόνο μέσα από το διαφανές μέρος του, επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένο με έναν τουλάχιστον αποτελεσματικό υαλοκαθαριστήρα τοποθετημένο σε κατάλληλη θέση και ο οποίος να λειτουργεί κατά τρόπον ώστε να μην απαιτείται η διαρκής ενέργεια του οδηγού.

Στο ΚΤΕΟ απαιτείται να ελέγχονται οι υαλοκαθαριστήρες των οχημάτων αναφορικά με την ύπαρξή τους, την λειτουργία τους, την ενδεχόμενη ανεπάρκεια τους ως προς τον καθαρισμό της απαιτούμενης επιφάνειας του παρμπρίζ και την κατάσταση των ελαστικών τους (μάκτρα).

Οχήματα των οποίων το αμάξωμα διαθέτει καπώ στην πίσω όψη (και όχι ανακλινόμενη πόρτα) δεν απαιτείται να διαθέτουν υαλοκαθαριστήρα.

Περισσότερα
This is an img371
Μετάβαση στο περιεχόμενο