Κοτσαδόρος

Κοτσαδόρος

Ο κοτσαδόρος στο αυτοκίνητο έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το πόσο νόμιμη είναι η ύπαρξή του ή μη στο αυτοκίνητο. Ας δούμε όμως τι είναι ο κοτσαδόρος και σε τι εξυπηρετεί.

Πρόκειται για ένα εξάρτημα που χρησιμοποιείται από μία σημαντική μερίδα οδηγών, οι οποίοι είτε τον τοποθέτησαν στο αυτοκίνητό τους μετά την αγορά του, είτε απέκτησαν το όχημά τους με αυτόν προεγκατεστημένο.

Η ύπαρξη του κοτσαδόρου επιτρέπει στον οδηγό του οχήματος να ρυμουλκεί με ασφάλεια μία μπαγκαζιέρα ή ένα άλλου τύπου τρέιλερ (π.χ. τρέιλερ σκάφους), πολλαπλασιάζοντας την χρηστικότητα αλλά και τη δυνατότητα μεταφοράς του.

Το κατά πόσο ήταν νόμιμη η ύπαρξη κοτσαδόρου ήταν κάτι το ασαφές για αδικαιολογήτως πολλά χρόνια.

Οι πρόσφατες όμως αλλαγές στη νομοθεσία, που έκαναν υποχρεωτικό τον τεχνικό έλεγχο του κοτσαδόρου ενός αυτοκινήτου από τα ΚΤΕΟ, έρχονται να βάλουν τέλος σε αυτό το «περίεργο» τοπίο.

Από την 1η Νοεμβρίου 2020, η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα πως η ύπαρξη σταθερά τοποθετημένου (ή μόνιμου) κοτσαδόρου σε ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης θεωρείται πλέον παράνομη, ενώ ταυτοχρόνων επιβάλει την αντικατάστασή του με αποσπώμενο η αναδιπλούμενο κοτσαδόρο στα αυτοκίνητα που έφεραν ήδη, ενώ με μετέπειτα απόφασή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κρίνει απαραίτητη την ύπαρξη άδειας αλλά και πινακίδων κυκλοφορίας για τα ρυμουλκούμενα.

Το σκεπτικό που διέπει την υποχρεωτική αντικατάσταση του σταθερού κοτσαδόρου από αποσπώμενη ή αναδιπλούμενη μονάδα είναι η μείωση της ζημιάς (ή και του τραυματισμού) που μπορεί να προκληθεί σε ένα άλλο όχημα ή πεζό, μιας και ο σταθερός κοτσαδόρος προεξέχει από τις ζώνες παραμόρφωσης και προστασίας που διαθέτει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο.

Ο κοτσαδόρος οπότε μπορεί να είναι εμφανής μόνο όταν ο οδηγός πραγματοποιεί ρυμούλκηση. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται από το νόμο η αφαίρεση ή η αναδίπλωσή του.

Εάν είστε οδηγός ενός οχήματος με κοτσαδόρο θα πρέπει να δηλώσετε την ύπαρξή του (και της άδειας ρυμούλκησης) στην ασφαλιστική σας εταιρία, μιας και σε αντίθετη περίπτωση είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να μη σας καλύψει σε τυχόν ατύχημα

Συμβουλές για τη σωστή χρήση κοτσαδόρου

 

– Μην ξεχνάτε να ασφαλίζετε με επιπλέον μέτρα πρόληψης το ρυμουλκούμενο. Ένα από τα πιο διαδεδομένα είναι το δέσιμό του με αλυσίδα.

– Ενημερώστε άμεσα την ασφαλιστική σας εταιρία για να είστε σίγουροι πως θα σας καλύψει σε τυχόν ατύχημα.

– Αφαιρείτε άμεσα τον κοτσαδόρο όταν δεν ρυμουλκείτε κάποιο τρέιλερ.

– Σε περίπτωση που ρυμουλκείτε κάτι που ξεπερνά σε φάρδος το αμάξι σας, οφείλετε να εγκαταστήσετε προεκτάσεις στους καθρέφτες σας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε αφενός καλύτερη ορατότητα αλλά και οριοθετείτε πρακτικά το πλάτος του ρυμουλκούμενο για τον πιο εύκολο χειρισμό του.

– Οφείλετε να δείξετε προσοχή στο μέγεθος του ρυμουλκούμενου μιας και οι άδειες ρυμούλκησης που εκδίδονται για τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) και φορτηγά (ΦΙΧ) αφορούν ρυμουλκούμενα έως τους τρεισήμισι (3,5) τόνους, και πιο συγκεκριμένα:

  • Σκάφη, άλογα, αγωνιστικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες
  • Μπαγκαζιέρα και λοιπό εξοπλισμό για μη εμπορική ενασχόληση
  • Τροχόσπιτο

Περισσότερα
This is an img371
Μετάβαση στο περιεχόμενο