Αντιολισθητικές Αλυσίδες

Αντιολισθητικές Αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι ο εξοπλισμός που τοποθετείται στα λάστιχα ενός οχήματος για να ενισχύσει την πρόσφυσή του στο οδόστρωμα, στις περιπτώσεις χιονιού και πάγου.

Στην ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα ΦΕΚ 1144 Β’ 14/03/2022, κάθε όχημα είναι υποχρεωμένο να διαθέτει αντιολισθητικές αλυσίδες για τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους.

Ακόμη και γι’ αυτό το διάστημα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι υποχρεωτικές μόνο εφόσον το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες και εκδοθεί σχετική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές.

Ως οδηγός έχετε την υποχρέωση να γνωρίζετε τη διαδικασία για τη σωστή τοποθέτησή τους, τη συντήρησή του και την εν γένη λειτουργική τους κατάσταση.

Το πρόστιμο για την παράβαση της εν λόγω απόφασης ανέρχεται στα ογδόντα (80) ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ποιά είναι τα διαθέσιμα είδη αλυσίδων;

 

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε τρία (3) διαθέσιμα είδη σε αντιολισθητικές αλυσίδες: τις απλές αντιολισθητικές αλυσίδες, τις αλυσίδες τύπου «κουβέρτα» και τις αλυσίδες τύπου «αράχνη».

Ας δούμε στη συνέχεια αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του κάθε είδους, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα όποια μειονεκτήματα.

Απλές Αντιολισθητικές Αλυσίδες

Πρόκειται για τη συνηθέστερη και πιο οικονομική λύση της αγοράς και χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση το πάχος των κρίκων τους.

Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες είναι των δώδεκα (12) mm, των δέκα (10) mm και των εννιά (9) mm.

Πιο αποτελεσματική κρίνεται η κατηγορία των δώδεκα (12) mm, μιας και πατούν καλύτερα, προσφέροντας καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι. Οι αλυσίδες των δέκα (10) mm και των εννέα (9) mm απευθύνονται κυρίως σε οχήματα εφοδιασμένα με ελαστικά χαμηλού προφίλ.

Σε όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες υπάρχουν λύσεις που σφίγγουν και τεντώνουν μόνες τους, χωρίς να χρειάζεται να τις ελέγχετε συνεχώς, ενώ η τοποθέτησή τους είναι σχετικά εύκολη (ειδικά στα πιο πρόσφατα μοντέλα της αγοράς).

Τα πλεονεκτήματα των απλών αντιολισθητικών αλυσίδων είναι η αξιοπιστία, η απόδοση και το χαμηλό κόστος αγοράς.

Τα μειονεκτήματά τους είναι η πιο χρονοβόρα διαδικασία τοποθέτησης, η πιθανή ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στο όχημά σας από πιθανή εσφαλμένη τοποθέτησή τους, αλλά και η θορυβώδης λειτουργία τους.

Αντιολισθητικές Αλυσίδες Τύπου «Κουβέρτα»

Πρόκειται για ένα μοντέλο αντιολισθητικών αλυσίδων που είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση της τριβής στο χιονισμένο οδόστρωμα.

Είναι η προτεινόμενη λύση για οδήγηση σε φρέσκο χιόνι, πιο βολικές και εύχρηστες από τις απλές αλυσίδες.

Τοποθετούνται σχετικά γρήγορα με μία πολύ απλή διαδικασία, κυρίως σε αυτοκίνητα με ζάντες μεγάλης διαμέτρου και χαμηλό προφίλ, με μόνο περιορισμό τη συνεχή επαφή τους με χιονισμένο οδόστρωμα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σκιστούν.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι η απόδοση που εμφανίζουν σε χιόνι και πάγο, η ευκολία στην τοποθέτησή τους αλλά και ο μειωμένος θόρυβος.

Ως μόνο μειονέκτημα θα αναφέρουμε την γρήγορη φθορά τους, ειδικά στην περίπτωση που τα χρησιμοποιήσετε σε οδόστρωμα που δεν έχει χιόνι ή πάγο.

Αντιολισθητικές Αλυσίδες Τύπου «Αράχνη»

Πρόκειται για την πιο δαπανηρή από τα τρία (3) είδη αντιολισθητικών αλυσίδων που είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Οι αλυσίδες τύπου «αράχνη» συνδυάζουν τα οφέλη των απλών αλυσίδων και των αλυσίδων τύπου «κουβέρτα».

Προϋποθέτουν από εσάς μελέτη των οδηγιών χρήσης και εγκατάστασης μιας και «αγκιστρώνουν» πάνω στη ζάντα του οχήματός σας, σε ειδικό μπουλόνι ή δίσκο που τοποθετείται σε αυτή.

Είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικές και εύχρηστες αρκεί να σφίγγουν καλά στον τροχό.

Τα πλεονεκτήματα των αντιολισθητικών αλυσίδων τύπου «αράχνη» είναι η απλή εφαρμογή σε κάθε τύπο οχήματος, η πρακτικότητά και η αντοχή τους στο χρόνο.

Σημαντικότερο μειονέκτημά τους είναι η αρκετά υψηλή (σε σχέση με τις άλλες διαθέσιμες επιλογές) τιμή αγοράς τους.

Πως τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες;

 

Είναι υποχρέωση των οδηγών να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αλυσίδων στα οχήματά τους.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την τοποθέτησή τους, για να εξασφαλίσετε τη σωστή τους χρήση:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στα δύο ελαστικά που βρίσκονται στον άξονα κίνησης του οχήματός σας.
  • Σε περίπτωση που το όχημά σας έχει κίνηση και στους τέσσερις (4) τροχούς θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Αν το όχημά σας διαθέτει τετρακίνηση, δεν υπάρχουν υποδείξεις κατασκευαστή και κατέχετε ένα μόνο ζευγάρι αντιολισθητικών αλυσίδων, τότε θα πρέπει να τις τοποθετήσετε στον μπροστά άξονα κίνησης.
  • Πρέπει να τοποθετείτε τις αντιολισθητικές αλυσίδες σε κατάλληλο και ασφαλές μέρος του δρόμου και να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τι ισχύει στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα;

 

Με απόφασή του το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και συγκεκριμένα του Υφυπουργού κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, ρύθμισε το θέμα του υποχρεωτικού εφοδιασμού αντιολισθητικών αλυσίδων στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανωτέρω απόφαση, στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων η εκμισθώτρια εταιρεία έχει την υποχρέωση να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, εάν αυτό έχει ζητηθεί προηγουμένως από τον μισθωτή εγγράφως στο μισθωτήριο συμβόλαιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον ο μισθωτής δεν κοινοποιήσει το εν λόγω αίτημα, η ανωτέρω υποχρέωση δεν υφίσταται.

Περισσότερα
This is an img371
Μετάβαση στο περιεχόμενο